Un nou BIP EU GREEN pentru studenți
20 octombrie 2025 2025-10-20 10:00Un nou BIP EU GREEN pentru studenți
„Sustainability of GI value chains in Mediterranean countries”
Alianța academică europeană EU GREEN propune studenților din universitățile membre un nou Program Intensiv Mixt (BIP), intitulat „Sustainability of GI value chains in Mediterranean countries: Theories and tools”.
Programul, organizat de Universitatea din Parma, are două componente, cea fizică se va desfășura la instituția academică din orașul italian, între 2 – 6 februarie 2026, urmând ca partea virtuală a acestui BIP să aibă loc în ziua de 27 februarie a anului viitor.
Termenul limită pentru înscriere este 30 octombrie 2025.
Informații suplimentare, criterii de selecție și link-ul pentru depunerea aplicației se găsesc la: https://eugreenalliance.eu/bips-2025/sustainability-of-gi-value-chains-in-mediterranean-countries-theories-and-tools/
Proiectul își propune să abordeze problema sustenabilității în sistemele alimentare legate de Indicațiile Geografice (IG). Deși subiectul sustenabilității este larg discutat în multe cursuri de master, acesta trebuie considerat inovator în lumina noului Regulament European 2023/1143, care introduce posibilitatea ca grupurile de producători să cadă de acord asupra unor practici sustenabile și să pregătească, respectiv, să realizeze periodic un raport de sustenabilitate bazat pe informații verificabile. „Regulamentul introduce criterii specifice de sustenabilitate deoarece se consideră că indicațiile geografice pot juca un rol esențial în materie de sustenabilitate, inclusiv în domeniul economiei circulare, crescând valoarea lor ca patrimoniu cultural și întărindu-le astfel rolul în cadrul politicilor naționale și regionale pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European (European Green Deal)”, explică organizatorii.
În acest context, grupurile de producători trebuie să ia decizii care pot avea impact asupra întregului lanț valoric. În același timp, rolul acestor grupuri este consolidat, prin atribuirea unor competențe și responsabilități mai mari. Grupurile vor avea și posibilitatea de a-și exprima angajamentul față de sustenabilitatea economică, de mediu și socială, incluzând practicile sustenabile adoptate fie în caietul de sarcini al produsului, fie într-un raport de sustenabilitate, care va însoți specificațiile produsului IG și va fi publicat pe un portal al UE.

Scopul proiectului este, așadar, să ofere elemente teoretice și practice care să îmbogățească competențele studenților în acest domeniu, ținând cont de caracteristicile, condițiile și problemele specifice de mediu și sociale existente în zonele mediteraneene. În aceste regiuni, gestionarea resurselor naturale care conferă unicitate producțiilor cu Indicație Geografică este deosebit de complexă, creând o stare de incertitudine asupra întregului sistem de producție. În acest context, se adaugă și problema măsurării și comunicării sustenabilității acestui sistem de producție, cu instituții importante precum FAO și Origin-GI care propun o metodologie specifică.
Proiectul este derulat cu contribuția Universității din Parma, împreună cu Universitățile din Évora și Extremadura. Aceste regiuni (Emilia-Romagna, Extremadura și Alentejo) găzduiesc unele dintre cele mai emblematice producții tipice din peisajul Indicației Geografice al zonei mediteraneene. Cele trei universități vor contribui cu experiența lor acumulată în ani de cercetare în domeniul indicațiilor geografice și sustenabilității.
Pe parcursul cursului de 5 zile, temele abordate vor include:
I) Conceptul de tipicitate și calitate în producțiile locale;
II) Lanțul valoric și sistemele alimentare locale în producțiile tipice;
III) Caietul de sarcini în producțiile cu IG;
IV) Cercul calității sustenabile;
V) Ghidul FAO pentru evaluarea sustenabilității IG-urilor.
Fiecărei teme teoretice îi va urma o sesiune practică de exerciții. Sunt planificate două vizite de studiu în realitatea sistemului Indicațiilor Geografice din provincia Parma și regiunea Emilia-Romagna.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea
Alianța academică europeană EU GREEN propune studenților din universitățile membre un nou Program Intensiv Mixt (BIP), intitulat „Sustainability of GI value chains in Mediterranean countries: Theories and tools”.
Programul, organizat de Universitatea din Parma, are două componente, cea fizică se va desfășura la instituția academică din orașul italian, între 2 – 6 februarie 2026, urmând ca partea virtuală a acestui BIP să aibă loc în ziua de 27 februarie a anului viitor.
Termenul limită pentru înscriere este 30 octombrie 2025.
Informații suplimentare, criterii de selecție și link-ul pentru depunerea aplicației se găsesc la: https://eugreenalliance.eu/bips-2025/sustainability-of-gi-value-chains-in-mediterranean-countries-theories-and-tools/
Proiectul își propune să abordeze problema sustenabilității în sistemele alimentare legate de Indicațiile Geografice (IG). Deși subiectul sustenabilității este larg discutat în multe cursuri de master, acesta trebuie considerat inovator în lumina noului Regulament European 2023/1143, care introduce posibilitatea ca grupurile de producători să cadă de acord asupra unor practici sustenabile și să pregătească, respectiv, să realizeze periodic un raport de sustenabilitate bazat pe informații verificabile. „Regulamentul introduce criterii specifice de sustenabilitate deoarece se consideră că indicațiile geografice pot juca un rol esențial în materie de sustenabilitate, inclusiv în domeniul economiei circulare, crescând valoarea lor ca patrimoniu cultural și întărindu-le astfel rolul în cadrul politicilor naționale și regionale pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European (European Green Deal)”, explică organizatorii.
În acest context, grupurile de producători trebuie să ia decizii care pot avea impact asupra întregului lanț valoric. În același timp, rolul acestor grupuri este consolidat, prin atribuirea unor competențe și responsabilități mai mari. Grupurile vor avea și posibilitatea de a-și exprima angajamentul față de sustenabilitatea economică, de mediu și socială, incluzând practicile sustenabile adoptate fie în caietul de sarcini al produsului, fie într-un raport de sustenabilitate, care va însoți specificațiile produsului IG și va fi publicat pe un portal al UE.
Scopul proiectului este, așadar, să ofere elemente teoretice și practice care să îmbogățească competențele studenților în acest domeniu, ținând cont de caracteristicile, condițiile și problemele specifice de mediu și sociale existente în zonele mediteraneene. În aceste regiuni, gestionarea resurselor naturale care conferă unicitate producțiilor cu Indicație Geografică este deosebit de complexă, creând o stare de incertitudine asupra întregului sistem de producție. În acest context, se adaugă și problema măsurării și comunicării sustenabilității acestui sistem de producție, cu instituții importante precum FAO și Origin-GI care propun o metodologie specifică.
Proiectul este derulat cu contribuția Universității din Parma, împreună cu Universitățile din Évora și Extremadura. Aceste regiuni (Emilia-Romagna, Extremadura și Alentejo) găzduiesc unele dintre cele mai emblematice producții tipice din peisajul Indicației Geografice al zonei mediteraneene. Cele trei universități vor contribui cu experiența lor acumulată în ani de cercetare în domeniul indicațiilor geografice și sustenabilității.
Pe parcursul cursului de 5 zile, temele abordate vor include:
I) Conceptul de tipicitate și calitate în producțiile locale;
II) Lanțul valoric și sistemele alimentare locale în producțiile tipice;
III) Caietul de sarcini în producțiile cu IG;
IV) Cercul calității sustenabile;
V) Ghidul FAO pentru evaluarea sustenabilității IG-urilor.
Fiecărei teme teoretice îi va urma o sesiune practică de exerciții. Sunt planificate două vizite de studiu în realitatea sistemului Indicațiilor Geografice din provincia Parma și regiunea Emilia-Romagna.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea