„Nutrition Education for Health Care Professionals”, un an de progrese
19 noiembrie 2025 2025-11-19 9:21„Nutrition Education for Health Care Professionals”, un an de progrese
Universitatea din Oradea este parte a proiectului EU GREEN dedicat vieții sănătoase, finanțat prin programul Erasmus+
Universitatea din Oradea marchează un an de implicare activă și colaborare internațională remarcabilă în cadrul proiectului „Nutrition Education for Health Care Professionals”, finanțat prin programul Erasmus+, acțiunea de cooperare între instituții de învățământ superior.
Proiectul este coordonat de Atlantic Technological University (Irlanda) și reunește parteneri academici din Suedia (Universitatea din Gävle), Franța (Universitatea din Angers), Ucraina (Uzhhorod National University) și România (Universitatea din Oradea).

„Această inițiativă ambițioasă este rezultatul unei colaborări consolidate în cadrul Alianței EU GREEN, pachetul de lucru 3 – clusterul de cercetare 1 dedicat sănătății și bunăstării, reflectând o viziune comună asupra nevoii urgente de a îmbunătăți educația nutrițională în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății”, spune coordonatoarea proiectului pentru Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan.
Proiectul își propune să sprijine cadrele universitare în integrarea eficientă a educației nutriționale în programele de formare medicală. Printr-o abordare colaborativă și orientată spre impact, partenerii urmăresc:
- Cartografierea cunoștințelor nutriționale existente în curricula programelor medicale;
- Evaluarea nivelului de cunoștințe nutriționale al profesioniștilor din sănătate și a importanței acordate nutriției în relația cu pacientul;
- Elaborarea unui ghid de formare pentru cadrele didactice;
- Dezvoltarea unui curs online deschis (MOOC) destinat formării continue în nutriție.

Activitățile de cercetare desfășurate în primul an au fost realizate cu rigoare metodologică și profesionalism, beneficiind de expertiza și implicarea activă a tuturor partenerilor. Printre realizările notabile se numără: Analiza curriculară a programelor universitare din domeniul medical, care a evidențiat rolul esențial al educației nutriționale în formarea viitorilor specialiști, organizarea de focus grupuri în fiecare țară parteneră, cu participarea unor profesioniști din domeniul sănătății (medici, asistenți medicali, farmaciști, nutriționiști, kinetoterapeuți), pentru a evalua nivelul de cunoștințe nutriționale și percepția asupra relevanței acestora în practica clinică, derularea de think-tank-uri interdisciplinare, care au reunit practicieni și cadre universitare pentru identificarea competențelor-cheie și a metodelor de predare care pot genera un impact real asupra formării viitorilor profesioniști. Rapoartele finale ale acestor studii sunt în curs de finalizare și vor fi disponibile pe site-ul proiectului și al Universității din Oradea.

„Universitatea din Oradea, în parteneriat strâns cu Universitatea din Angers, coordonează elaborarea unui ghid de formare destinat educatorilor din domeniul medical. Acest instrument va facilita integrarea unui modul de nutriție în curricula existentă sau în curs de dezvoltare, contribuind la o abordare mai holistică a educației medicale. Până la finalul proiectului, în aprilie 2027, va fi creat și un curs scurt, adaptabil, care să permită includerea informațiilor nutriționale în orice tip de curs medical, indiferent de specializare”, precizează prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan.
Parte a acestui proiect au fost și două evenimente internaționale de referință
Pe lângă întâlnirile lunare de coordonare, proiectul a fost consolidat prin două evenimente internaționale de referință: Sesiunea de lucru din Angers (ianuarie 2025), Întâlnirea de proiect din Gävle (mai 2025). „Atmosfera de lucru între parteneri este una deschisă, constructivă și profund angajată în atingerea obiectivelor comune. Coordonarea internațională este atentă și suportivă, iar schimbul de idei și bune practici contribuie la o dinamică de lucru eficientă și inovatoare”, spune prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan.
Echipa Universității din Oradea pentru proiectul „Nutrition Education for Health Care Professionals”, îi are în rândurile sale și pe prof. univ. Laura Vicaș, asist. univ. Ioana Dejeu, dr. Gheorghe Dejeu și conf. univ. Tomina Săveanu.
„Cu acest prilej, Universitatea din Oradea își reafirmă angajamentul pentru excelență academică, colaborare internațională și contribuții relevante la îmbunătățirea formării profesioniștilor din sănătate. Prin acest proiect, universitatea noastră se implică activ în construirea unui viitor în care educația nutrițională devine parte integrantă a practicii medicale moderne”, a mai declarat prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea