„Ești ceea ce mănânci!”, mai mult decât un avertisment, o vorbă bună!
20 noiembrie 2025 2025-11-20 10:12„Ești ceea ce mănânci!”, mai mult decât un avertisment, o vorbă bună!
Atelierul interactiv EU GREEN „Reducerea risipei alimentare – Nutriție și hrană sănătoasă” un subiect care s-a dovedit a fi de interes pentru studenți.
Organizat de Grupul de Lucru WP 5 – „Angajament pentru economie și societate sustenabile”, al alianței academice EU GREEN de la Universitatea din Oradea, workshop-ul : „Reducerea risipei alimentare – Nutriție și hrană sănătoasă” a fost un „succes de public”.
Câteva zeci de studenți au fost curioși să afle cum pot reduce risipa de alimente și, mai ales, cum pot mânca sănătos.
Ș. l. dr. Mariana Ganea, de la Facultatea de medicină și Farmacie a Universității din Oradea, le-a dat studenților o sumedenie de sfaturi utile pentru a preveni risipa de alimente: citiți eticheta produselor pe care le cumpărați, nu mergeți la cumpărături pe stomacul gol; „Veți cumpăra mai mult decât aveți nevoie”, folosiți resturile de la gătit pentru alte rețete, congelați mâncarea pentru altădată, refolosiți legumele și fructele ușor trecute pentru supe și sucuri, pâinea pentru pesmet, orezul pentru budincă. „Să planificăm și să gătim responsabil, înseamnă să fim creativi în bucătărie”, a spus specialistul în nutriție.

„Cum arată farfuria ideală?” a fost o altă provocare pusă în fața participanților de organizatorii atelierului EU GREEN „Reducerea risipei alimentare – Nutriție și hrană sănătoasă”; prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan, psi. dr. Adriana Borza, conf. univ. dr. Constantin Țoca și Bianca Minciună.
Răspunsul a venit tot din partea ș. l. dr. Mariana Ganea: ½ legume și fructe, din care 2/3 legume, ¼ proteine de calitate: carne albă, pește, tofu, năut, fasole, ouă, „Porția trebuie să fie cât palma voastră”, a precizat specialista în nutriție. Urmează ¼ carbohidrați complecși: cereale integrale, leguminoase, cartofi dulci.

„Nu uitați sunteți ceea ce mâncați”, a reamintit ș. l. Mariana Ganea, sfătuindu-i pe tineri să evite: pâinea albă, orezul alb, produsele de patiserie, margarina, prăjelile, băuturile energizante, pe care să le înlocuiască cu: fructe, avocado, ulei de măsline, nuci, semințe, migdale. „Hidratarea este și ea extrem de importantă”, a mai spus universitarul orădean, adăugând că regula de bază în alimentație este să avem, în farfurie, o varietate de culori și nutrienți.
„Mâncați conștient! Metoda 3 P; porție, proporție, plăcere”, vă poate ajuta să vă compuneți un meniu sănătos”, a explicat ș. l. dr. Mariana Ganea, subliniind apoi importanța alimentelor fermentare: iaurt, chefir, murături, în alimentație, mai ales pentru combaterea inflamațiilor din organism.

„Ne place sau nu avem o relație lungă de-o viață cu hrana. Specialiștii au dovedit că viața noastră, calitatea și durata ei, este strâns legată de ce și cât mâncăm”, a mai explicat ș. l. dr. Mariana Ganea.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea