Conferinţe de Management al carierei pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe, Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Specializare Psihologie, “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”
14 noiembrie 2014 2014-11-14 11:45Conferinţe de Management al carierei pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe, Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Specializare Psihologie, “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”

Conferinţe de Management al carierei pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe, Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Specializare Psihologie, “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”
Conferinţa de Management al Carierei reprezintă prima întâlnire oficială cu studenţii participanţi. Evenimentul dureză aproximativ trei ore şi are următoarea structură:
– în debutul conferinţei studenţii primesc mapele proiectului în care pot găsi caietul şi ghidul studentului;
– urmează oferirea de informaţii suplimentare cu privire la proiect şi activităţile opţionale;
– se prezintă ghidurile ce conţin informaţii cu privire la modul în care se redactează un CV cu impact, scrisoarea de intenţie, comportamentul adecvat în cadrul unui interviu;
– următoarea secţiune este dedicată invitaţilor din mediul socio-economic, profesionişti din domeniul specific fiecărei specializări.
Invitaţii care au participat la prima conferinţa, cea dedicată studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe, specializările Biologie, Chimie, Fizică medicală, Fizica explorărilor și terapiilor biomedicale, Matematică şi Matematică-Informatică au fost: prof grad I Liliana Antonescu, profesor de matematică la Colegiul "Alexandru Roman", din Aleşd, profesor asociat la Casa Corpului Didactic Bihor, medicul Gheorghe Carp manager al Doamna Liliana Antonescu, profesor la Colegiul "Alexandru Roman" şi Casa Corpului Didactic Bihor a vorbit despre provocările, avantajele, părţile frumoase şi mai puţin frumoase specifice meseriei pe care o practică. Studenţii au aflat că pot profesa şi în domenii conexe precum biologie, medicină sau statistică în calitate de specialişti în matematică. Le-a vorbit cu drag studenţilor despre activitatea didactică, despre examenul de titularizare, responsabilitatea de a lucra cu elevii, cât de important este ca dascălul să fie apropiat de elevi, să înveţe mereu şi să îşi perfecţioneze anumite abilităţi colaterale. Un profesor trebuie să deţină abilităţi complexe, să fie ingenios, spontan, să aibă simţul umorului şi abilităţi de management al clasei, şcolii şi disciplinei. O altă arie de interes pentru absolvenţii acestor specializări este cea de formator, respectiv formator pentru educaţia adulţilor. Studenţii au aflat care sunt paşii pentru a ajunge să profeseze acolo unde îşi doresc.
Doamna Nicoleta Maghiar este profesoară de biologie, cu o experinţă didactică de 25 de ani la Liceul Teoretic Lucian Blaga. Dânsa le-a explicat studenţilor de la biologie despre avantajele şi dezavantajele meseriei de profesor. Le-a amintit că profesorii sunt modele pentru elevi, ei sunt cei care îi pot ghida şi sfătui pe elevi în diferite arii ale vieţii lor. Profesia de dascăl implică formare continuă, finalizată cu examene şi obţinere de credite. Din punctul de vedere al doamnei Maghiar, biologia nu înseamnă doar activitate dicactică ci şi proiectare -cercetare.
Domnul lect. univ.dr Ioan Oswald le-a prezentat studenţilor un material despre importanţa fizicii medicale şi legătura acesteia cu medicina modernă. A promovat profesia de fizician medical şi faptul că toţi cei care lucrează în domeniul medical, indiferent de profesie promovează sănătatea. În viziunea domnului Oswald, studenţii trebuie să fie orientaţi spre noi perspective şi să rămână deschişi spre orice oportunitate. Le-a vorbit celor prezenţi despre atribuţiile unui fizician şi despre posibilităţile de angajare după terminarea studiilor.
A doua Conferinţă de Management al Carierei dedicată studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane s-a desfăşurat joi, 23.10.2014, la Biblioteca Universităţii din Oradea. Au participat studenţii de la specializarea Psihologie şi de la masterele de Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie respectiv, Psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională. Conferinţa s-a desfăşurat sub titlu „Psihologie. Dimensiuni şi domenii”.
Invitaţii celei de a doua conferinţe au fost doamna psiholog Delia Cormoş, doamna psiholog Dănuţa Grebenişan, doamna psiholog Simina Hint şi doamna psiholog Amalia Hodişan. Doamnele psiholog le-au prezentat studenţilor domeniile principale ale psihologiei şi au subliniat faptul că pentru a putea profesa, viitorii psihologi trebuie să fie înscrişi în Colegiul Psihologilor din România.
Doamna psiholog Simina Hint a vorbit viitorilor psihologi despre domeniul Psihologiei educaţionale, consilierii şcolare şi vocaţionale. Studenţii au aflat detalii despre aria de expertiză a celor care lucrează cu copii, adolescenţi, părinţi sau profesori în cabinete şcolare. Studenţii au aflat cum funcţionează Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor şi rolul psihologului în cadrul acestei instituţii. În învăţământul de masă consilerea educaţională este realizată de profesorii consilieri şcolari, specialişti din domeniul psihologiei angajaţi în posturi didactice. Activităţile desfăşurate de aceşti specialişti au loc atât în cabinete şcolare cât şi în clasă, în timpul orelor. În cadrul grădiniţelor, şcolilor sau liceelor, psihologii oferă servicii de consiliere, logopedie, evaluare şi orientare şcolară.
Doamna psiholog Amalia Hodişan le-a vorbit studenţilor despre domeniul Psihologiei Muncii, Transporturilor şi Serviciilor. Doamna Hodişan i-a încurajat să îşi aleagă pentru început un domeniu în care să profeseze ca apoi să îl aprofundeze şi să apoi să devină experţi. A fost subliniată importanţa muncii şi a perseverenţei în obţinerea rezultatelor dorite. Studenţii au împărtăşit din experienţa invitatei ceea ce înseamnă activitatea în propriul cabinet.
Doamna psiholog Dănuţa Grebenişan le-a descris studenţilor domeniul psihologiei clinice, consilierii şi psihoterapiei. Studenţii au aflat ce înseamnă să lucrezi cu adulţii şi cu copiii în cadrul unui spital. Doamna Grebenişan a dezvăluit decizia dumneaei de a schimba profesia de la cea de inginer chimist la cea de psiholog. În opinia invitatei, oricine poate profesa în domeniul dorit cu condiţia să aibă încredere în forţele proprii. Le-a prezentat studenţilor specificul activităţii pe care o desfăşoară în Spitalului Municipal, studenţii aflând informaţii despre diversitatea de cazuri ce pot fi întâlnite de un psiholog în cadrul spitalului. A atins de asemenea subiecte emoţionale relaţionate cu cazuistica adolescenţilor, adulţilor, copiilor şi ale părinţilor care trec pragul spitalului.
Doamna psiholog Delia Cormoş le-a vorbit studenţilor despre psihologia apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi despre specificul acesteia în sistemul penitenciar. Doamna psiholog ocupă funcţia de ofiţer psiholog în structura Penitenciarului Oradea. Viitorii psihologi au aflat procedura ocupării unui post de psiholog în cadrul acestei instituţii. Ei au aflat despre complexitatea dosarului unui candidat pentru un post în structura Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi despre examenele susţinute pentru a se putea profesa ca şi psiholog în cadrul penitenciarului. Le-a dezvăluit studenţilor că reuşita la un examen se bazează pe o bună pregătire teoretică. Doamna Delia Cormoş a enumerat apoi abilităţile necesare practicării profesiei în cadrul penitenciarului: empatie, răbdare, capacitatea de a respecta ierarhia, tăria de a nu emite judecăţi, puterea de a respecta legile şi regulile aflate în vigoare, abilităţi funcţionăreşti. Viitorii absolvenţi au aflat specificul activităţii psihologului în instituţia penitenciarului: testări psihologice, consiliere psihologică şi programe terapeutice de asistenţă psihologică. Invitata şi-a expus a opinia în legatură plusurile postului pe care îl ocupă-stabilitatea locului de muncă, salarizarea, accesul la o gamă variată de cazuistică şi la diferite cursuri de specialitate, dar şi minusurile activităţii- mediu închis, reguli foarte stricte, ierarhie militară, program inflexibil, existenţa unui mediu dominat de bărbaţi într-un mediu penitenciar.
Miercuri, 29.10.2014 ora 16.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea s-a desfăşurat cea de-a treia conferinţă de management al carierei dedicată studenţilor tututuror specializărilor Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe, specializarea Informatică. Conferinţa a fost intitulată „De la inteligenţa umană la inteligenţa artificială şi viceversa”. Invitaţii acestei conferinţe au fost dr.Gheorghe Carp-manager al Discursul managerului dr. Gheorghe Carp a fost centrat pe nevoia de informaticieni în sistemul de sănătate. Azi, informaticienii, programatorii şi inginerii de sisteme informatice sunt parte integrantă a structurilor sistemului medical. Aceşti profesionişti asigură buna funcţionare a sistemului informatic, a tehnologiei şi a aparaturii medicale. Medicii sunt cei care interpretează rezultatele obţinute şi pun diagnosticul, însă nu trebuie neglijată ponderea pe care o au cei care lucrează cu tehnologia care susţine sau confirmă un diagnostic. Luând în considerare evoluţia accelerată a tehnologiei dr.Carp a subliniat necesitatea instruirii continue a acestor specialişti. Un alt aspect relevat de discursul invitatului este comunicarea permanentă a acestora cu personalul medical pentru a putea urmări atingerea scopurilor, de multe ori aceşti specialişti regasindu-se ca intermediari între medici şi pacienţi. Buna dotare tehnologică a spitalelor orădene reclamă specialişti pe măsură atât în partea de programare cât şi în partea de funcţionare şi întreţinere.
Doamna Adriana Manole, HR Generalist şi Andrei Nicoraş inginer la Plexus Manufacturinng Solutions le-au prezentat studenţilor activitatea care se desfăşoară în compania pe care o reprezintă. Studenţii au primit informaţii despre procesul tehnologic necesar producerii placilor de software, rolul specialiştilor în inginerie electrică, calculatoare şi informatică fiind foarte important în fiecare etapa a producţiei. Totodată au aflat că există posibilitatea de a participa la stagii de intership precum şi posibilitatea de angajarare în compania Plexus încă din timpul studenţiei sau la finalizarea studiilor. În calitate de HR Generalist doamna Manole le-a enumerat cerinţele companiei faţă de cei care candidează pentru obţinerea unui post: nivel de pregătire, performanţe, cunoaşterea unei limbi străine, dar a prezentat şi oferta firmei pentru angajaţi: stagii de pregătire, diferite bonificaţii, mediu de lucru plăcut. Doamna Adriana Manole şi-a încheiat intervenţia cu câteva recomandări pentru cei care îşi doresc să reuşească în domeniu profesional: să îşi cunoască interesele, să ştie exact ce îi motivează, să îşi cunoască abilităţile şi să cunoască exact care este realitatea în care trăiesc. Studenţii au aflat că a fi student nu înseamnă doar să mergi la ore, ci presupune şi foarte multă muncă individuală, muncă realizată pentru autocunoaştere şi autodezvoltare.
Domnul Mircea Mihăilă- director de vânzări la RCS&RDS este absolvent al Facultăţii de inginerie electrică şi tehnologia informaţiei a universităţii orădene. Le-a destăinuit studenţilor că această facultate nu a fost prima lui opţiune, dar studiind, implicându-se în activităţile studenţeşti şi cu îndrumarea unor profesori, de care şi astăzi îşi aminteşte cu mare drag, nu a regretat alegerea făcută. Cariera pe care şi-a construit-o ulterior are la temelie absolvirea facultăţii. Însă procesul de construcţie a carierei presupune dezvoltarea continuă a abilităţilor prin cursuri de perfecţionare. Deşi conduce departamentul de vânzări, şi acest lucru poate fi perceput ca o deviere de la cursul care ar părea firesc în profesia de inginer, domnia sa le-a explicat studenţilor complexitatea activităţii desfăşurate de dumnealui şi necesitatea de cunoştinţe inginereşti în toate departamentele companiei RCS&RDS.
Prezentându-le succint studenţilor care sunt serviciile oferite de compania RCS&RDS, domnul Mihăila a subliniat că evoluţia tehnologiei este foarte rapidă şi că este necesar şi de maximă importanţă ca viitorii specialişti să aibă o bună pregătire, să accepte noutatea ca parte inerentă a vieţii profesionale şi să fie la curent cu noile apariţii şi inovaţii tehnologice. Invitatul le-a spus studenţilor că este important să ştie ceea ce îşi doresc să facă în viitor pentru a se putea dezvolta în acest sens.
Studenţii şi-au dorit să afle care sunt calităţile necesare unui manager sau lider. Domnul Mihăilă le-a explicat că uneori aceste două profile se suprapun, iar alteori sunt distincte însă ambele dimensiuni pot fi perfecţionate atunci când există motivaţie în această direcţie. De aici şi recomandarea că este necesar ca studenţii să se cunoasca bine, să îşi cunoască limitele, să caute oportunităţi de a se dezvolta, de a-şi îmbunătăţi abilităţile. Domnul Mihăilă a accentuat importanţa comunicării interumane. În opinia domniei sale boom-ul tehnologic şi dezvoltarea reţelelor de comunicare şi socializare în mediu virtual nu trebuie să înlocuiască procesul comunicării şi interacţiunii cu semenii noştri, pornind de la exemplul că un interviu pentru angajare presupune aceasta interacţiune directă precum şi abilităţi de comunicare.
Studenţii participanţi la cele trei conferinţe au avut ocazia să iniţieze dialoguri cu invitaţii şi să le adreseze întrebări referitoare la aspectele care le-au suscitat interesul. De asemeni au fost adresate întrebări membrilor echipei, întrebari menite să clarifice diferite particularităţi ale activităţilor proiectului. În pauzele de cafea, studenţii au avut ocazia să deguste preparatele culinare servite la bufetul suedez.