Unicamp Preloader

Universitatea din Oradea – 63 de studenți și cadre didactice din șase țări africane învață, timp de 11 zile, la Oradea - Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea – 63 de studenți și cadre didactice din șase țări africane învață, timp de 11 zile, la Oradea

04_simbol-FGTS_icon
Știri

Universitatea din Oradea – 63 de studenți și cadre didactice din șase țări africane învață, timp de 11 zile, la Oradea

Facultatea de Geografie, Turism și Sport a Universității din Oradea dă startul unei noi etape în internaționalizarea educației, prin găzduirea unui program inovator de mobilitate mixtă (blended mobility), desfășurat în perioada 13–24 mai 2025.

Inițiativa face parte dintr-un parteneriat strategic între instituția academică orădeană și universități din șase țări africane: Ghana (University of Cape Coast), Kenya (Moi University), Mozambic (Eduardo Mondlane University), Namibia (Namibia University of Science and Technology), Tanzania (State University of Zanzibar) și Zimbabwe (Zimbabwe Open University). În aceeași perioadă se vor afla la Oradea și reprezentanți ai unei universități din Sri Lanka (Sabaragamuwa University of Sri Lanka).

Programul „Construirea unor organizații incluzive: Practici specializate ale Universității din Oradea pentru promovarea valorilor europene și a dialogului intercultural cu Africa”, aduce în România 42 de studenți și 21 cadre universitare. Activitățile fiind susținute prin finanțare europeană, în cadrul programului Erasmus+ 2021–2027.

„Obiectivul principal al programului este consolidarea competențelor digitale, culturale și academice ale participanților, promovându-se, totodată, dialogul intercultural dintre Europa și Africa Sub-Sahariană. Activitățile sunt concepute pentru a stimula învățarea colaborativă, cercetarea aplicată și abordările sustenabile în turism și dezvoltare teritorială”, precizează conf. univ. dr. Vasile Grama, prodecan al Facultății de Geografie, Turism și Sport.

Programul este structurat în trei etape, prima fiind componenta virtuală, derulată în perioada aprilie – iulie 2025, cu sesiuni online axate pe turism durabil, patrimoniu cultural digital și planificare turistică. Perioada de mobilitate fizică este în plină desfășurare la Universitatea din Oradea, între 13–24 mai 2025 și va cuprinde: ateliere, excursii tematice și activități social-culturale. Sesiunea finală a proiectului educațional transcontinental va avea loc online, în data de 4 iulie 2025. Pe parcursul prezenței lor la Universitatea din Oradea, studenții vor participa la mai multe ateliere interactive precum: Inteligența artificială în turism și ospitalitate, Conservarea patrimoniului cultural prin tehnologiile digitale, Economia circulară și upcycling în industria textilă, Securitatea activităților în natură și beneficiile sporturilor outdoor. Agenda oaspeților africani include, de asemenea, activități practice de specialitate desfășurate pe teren, în zone naturale emblematice din Bihor precum: Padiș-Cetățile Ponorului sau Defileul Crișului Repede, dar și experiențe locale precum Treasure hunt în Oradea, pentru familiarizarea participanților cu stilul Art Nouveau, cină internațională, activități sportive, vizite la muzee și sesiuni culinare interculturale.

„Studenții și cadrele didactice beneficiază de sprijin financiar complet din partea programului Erasmus+, incluzând costurile de transport, cazare, per diem și rambursarea taxelor de viză. Universitatea din Oradea asigură, de asemenea, suport administrativ, acces la servicii universitare și activități sociale cu sprijinul voluntarilor aleși din rândul studenților autohtoni”, a mai precizat prodecanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, conf. univ. dr. Vasile Grama.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Arhivă

Tag-uri Populare

Group 6 CopyCreated with Sketch.

More Information?

Fill out your details and we will get back to you as soon as possible.