Unicamp Preloader

Strada Universității, dezbatere 2.0 – „Avem nevoie de această suprafață verde!” - Universitatea din Oradea

Strada Universității, dezbatere 2.0 – „Avem nevoie de această suprafață verde!”

02_simbol-FCCA_140
Știri

Strada Universității, dezbatere 2.0 – „Avem nevoie de această suprafață verde!”

Școala de vară a Arhitecturii orădene a readus în discuție o temă urbană fierbinte, viitorul străzii Universității.

Ultima zi, din cele dedicate Școlii de Vară a viitorilor arhitecți de la Universitatea din Oradea, a prilejuit și câteva intervenții legate de proiectul lărgirii străzii ce traversează campusul central la patru benzi de Circulație. De această dată, participanții au pus accentul pe proiecte alternative, care să transforme strada Universității într-un spațiu de comunicare între cele două campusuri existente la această dată, o zonă verde, dăruită studenților, profesorilor și tuturor orădenilor.

Au fost prezenți: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, conf. univ. dr. arh. Szabolcs Guttmann Istvan – coordonatorul activităților școlii de vară a Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, dar și reprezentanți ai două organizații de mediu: ECOTOP și Centrul Pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD).

Conf. univ. dr. arh. Szabolcs Guttmann Istvan consideră că, deși face parte din peisajul urbanistic orădean de 112 ani, ansamblul de clădiri monument istoric ce constituie nucleul construit al Universității din Oradea „nu este cunoscut și înțeles încă la adevărata sa valoare”. Universitarul orădean este unul din susținătorii ideii transformării străzii Universității într-un „spațiu de conexiune cu vecinătățile care au legătură cu viața academică, spațiu verde, eliberat prin scoaterea circulației din zonă”. Trimițând la principiile democrației participative, conf. univ. dr. arh. Szabolcs Guttmann a spus: „Nu toate ideile sunt cu adevărat valoroase pentru societate. Ideea aceasta, a pietonalizării străzii Universității, ne arată că trebuie să facem mai mult pentru ca o comunitate profesională, cum este cea a arhitecților, să funcționeze în interesul societății, nu al nostru. Lucrând împreună, putem sări peste niște momente care ne vor deranja, putem să ne facem viața mai frumoasă și orașul mai verde”.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău s-a declarat optimist, arătând că știe, din experiența personală, că „o clădire bine proiectată și realizată, rezistă timpului, ridicându-se deasupra vremurilor și a oamenilor”. Rectorul a și dat exemple cu clădiri din campus care, de-a lungul timpului, s-au „scuturat de elementele parazitare ce, în mod neinspirat, le-au fost adăugate”. Campusul Universității din Oradea este și trebuie să devină „un tot unitar”, consideră prof. univ. dr. Constantin Bungău. „Acest campus poate deveni un oraș într-un oraș. Noul campus trebuie legat de campusul central, nu separat de acesta. Avem nevoie de soluții pentru aceasta”, a spus rectorul Universității din Oradea, provocându-i pe studenți și pe arhitecți să lucreze pentru „contopirea” celor două zone. „Sper ca, împreună, să putem dărui acestui ansamblu arhitectonic ceea ce merită cu adevărat”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

Pentru că studenții care au participat și la edițiile anterioare ale școlii de vară a viitorilor arhitecți au creionat deja câteva posibile idei menite să rezolve „această tensiune cu orașul”, conf. univ. dr. arh. Szabolcs Guttmann Istvan a și propus publicului câteva proiecte, atenționând administrația locală că universitatea „are nevoie de această suprafață verde”. Arhitectul a vorbit despre strada Universității, conexiunile acesteia, impactul celor două viziuni urbanistice, concluzionând că „o grădină extinsă ar fi un loc necesar pentru activitatea instituției noastre academice”. Adresându-se edililor, arhitectul a spus: „Expozițiile noastre doresc să fie în stradă, într-o zonă în care să nu mai fie mașini, ci numai pietoni satisfăcuți de mediul în care trăiesc, de orașul lor”.

„CAPDD își propune să rămână un partener continuu de dialog, al tuturor instituțiilor. Ne bucură invitația primită la conferința de încheiere a Școlii de Vară din cadrul Universității din Oradea, cu tema viitorul campusului universitar, pe care autoritățile locale își doresc să îl brăzdeze cu o șosea de patru benzi. Este extraordinar că studenții și profesorii de la Universitatea din Oradea vor ca acesta să rămână cât mai verde. Toți cei care își doresc acest campus verde vor avea toată susținerea și expertiza organizației noastre”, a declarat dr. Andrei Acs, reprezentantul CAPDD Bihor.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Arhivă

Tag-uri Populare

Group 6 CopyCreated with Sketch.

More Information?

Fill out your details and we will get back to you as soon as possible.