Arhitectură și simbol
21 iulie 2025 2025-07-21 15:07Arhitectură și simbol
Universitatea de Vară a Departamentului de Arhitectură al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea a prilejuit, alături de alte manifestări, și o conferință internațională.
Biblioteca Universității din Oradea a găzduit, joi – 17 iulie 2025, evenimentul intitulat: „Simboluri culturale – modalitate de comunicare în spațiul arhitectural”
Coordonatorul proiectului, ș. l. dr. arh. Ioana Francesca Hanga-Fărcaș, a motivat topicul conferinței spunând că: „Totul se învârte în jurul simbolului, iar simbolul, în arhitectură este o cale de comunicare”.
Conf. univ. dr. Ramona Novicov a descifrat pentru cei prezenți bogata simbolistică a clădirilor ce fac parte din ansamblul arhitectural art nouveau ce constituie nucleul construit al Universității din Oradea.

La rândul său, arh. Mihai Moldovan, reprezentantul Heritage of Timișoara, le-a prezentat participanților un catalog al arhitecturii secession din orașul său, vorbind despre moștenirea edilitară comună a celor două municipii, cel de pe Bega și, respectiv, de pe Crișul Repede.
Reprezentanta Facultății de Științe Sociale a Universitas Negeri Malang din Indonezia, prof. Elya Kurniawati, a făcut o interesantă prezentare a modului în care elemente din tradiția populară locală, ca de exemplu desenul clasicului „batik”, au fost preluate în arhitectura țării sale.

Republica Moldova a fost reprezentată la Universitatea de Vară a Arhitecturii orădene de: decanul interimar al Facultății de Urbanism și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Moldova, conf. univ. dr. Eugeniu Braguța, prodecanul instituției academice de la Chișinău, lect. univ. drd. arh. Diana Andronovici și conf. univ. dr. arh. Olga Harea. Aceștia au vorbit despre: „Cum citim arhitectura?”, Simboluri în arhitectura vernaculară. Elemente vernaculare, motive tradiționale, porți sculptate, dar și despre modul în care arhitectura sovietică reflecta ideologia oficială a URSS.
Prof. univ. dr. arh. Mihaela Ioana Agachi, de la UTCN, România, a arătat cum „din deceniul nouă al secolului XX, expresia imaginea orașului s-a extins la părți de oraș sau cartiere, desemnând acum conotații atribuite fie reputației unui oraș sau cartier, fie notorietății unui arhitect sau renumelui unui echipament sau al unei manifestări culturale”.

Din partea Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea a mai vorbit și drd. arh. Adrian Horațiu Pescaru.
Conferința „Simboluri culturale – modalitate de comunicare în spațiul arhitectural” este parte integrantă a proiectului FDI – 2025 – 0335.D2, „GLOBAL CAMPUS: Conectăm studenții, creăm viitorul- GLOCUO”.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea