Bucătărie românească pentru meseni africani la Universitatea din Oradea
21 mai 2025 2025-05-21 15:28Bucătărie românească pentru meseni africani la Universitatea din Oradea
După ce au aflat câte ceva despre frumusețile naturale și patrimoniul tradițional al Bihorului, cei peste 60 de studenți și cadre didactice aflați la Universitatea din Oradea cu prilejul unui program de mobilitate Erasmus+ au descoperit bucătăria tradițională românească.
Oaspeții Facultății de Geografie, Turism și Sport (GTS) au luat parte la un inedit „curs” de artă culinară și bucătărie românească, ghidați fiind de studenți și profesori de la Facultatea de Protecția Mediului. Mesenii africani au fost atent îndrumați prin bucătărie de conf. univ. dr. ing. Carmen Ghergheleș și de ș. l. dr. ing. Camelia Marele. Studenții din anii trei și patru, de la specializarea Agroturism, au lucrat cot la cot cu musafirii lor, preparând împreună bunătăți tradiționale. Una câte una, au umplut mesele, pâini frământate cu mâinile tinerelor de culoare, salate de vinete și de boeuf, sarmale, împăturite atent de degetele lungi și delicate ale intelectualilor de pe continentul negru, prăjitură cu mere și cornulețe cu magiun.

„Surprinzător a fost să aflăm că oaspeții noștri au remarcat existența unor similitudini între gulaș și supele lor. Apoi, a fost rândul profesorilor din: Ghana, Kenya, Namibia, Tanzania, Mozambic și Zimbabwe să prezinte, din păcate doar teoretic, cultura și arta gastronomică a țărilor lor”, a relatat conf. univ. dr. Vasile Grama, prodecanul GTS, creierul și sufletul întregului eveniment.

În paralel cu atelierul de gastronomie, un grup de studente din cele șase țări africane au participat la un atelier de „recycling and upcycling”, pregătit pentru ele de ș. l. dr. ing. Gabriela Bohm, cadru didactic al Departamentului de Textile, Pielărie și Management Industrial, împreună cu conf. univ. dr. Corina Andor, decanul Facultății de Arte. „Studenții au fost învățați cum pot refolosi rebuturi ori resturi de materiale textile sau alte obiecte de îmbrăcăminte, pentru a le da o viață nouă, folosindu-și imaginația și îndemânarea. Tinerele noastre musafire au reușit să-și coase, cu propriile mâini, câteva poșete pe care le vor păstra ca amintire a vizitei lor în România”, a explicat lect. univ. dr. Tudor Caciora, cadru didactic al GTS. Utilizând tehnologii din domeniul realității virtuale și aplicații dedicate, conf. univ. dr. ing. Liliana Indrie și ș. l. dr. ing. Simona Tripa, le-au introdus pe studentele din Africa în realitatea virtuală a materialelor textile.

„Asemenea întâlniri între culturi și civilizații sunt, întotdeauna, o bucurie pentru noi toți. Ne îmbogățesc și, din acest motiv, nu putem decât să dorim ca să avem parte cât mai des de asemenea proiecte comune”, a mai declarat conf. univ. dr. Vasile Grama, prodecanul GTS.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea