Unicamp Preloader

Profesorul emerit Paul E. Michelson, la Universitatea din Oradea, despre „lucrurile care ne fac oameni - Universitatea din Oradea

Profesorul emerit Paul E. Michelson, la Universitatea din Oradea, despre „lucrurile care ne fac oameni

placheta MIC
Știri

Profesorul emerit Paul E. Michelson, la Universitatea din Oradea, despre „lucrurile care ne fac oameni

Devenit, chiar din acest an, membru de onoare al Academiei Române, profesorul american Paul E. Michelson a revenit la Universitatea din Oradea pentru a susține conferința: „Trecutul are viitor. Importanța istoriei pentru educație și societate în secolul XXI”.

Iubitori ai istoriei și culturii s-au întâlnit luni, 12 mai 2025, în Aula Magna pentru a-l asculta pe profesorul emerit Paul E. Michelson. Tema conferinței universitarului american, rolul și locul istoriei în lumea contemporană, a fost prezentată de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, ca fiind „mai mult decât provocatoare și interesantă”.

Paul E. Michelson și-a început pledoaria pentru istorie și științe umaniste evocându-l pe Albert Speer. Criminal de război nazist, regizorul marilor manifestații ale național-socialiștilor, arhitect oficial al celui de-al III-lea Reich, colaborator și prieten foarte apropiat al lui Adolf Hitler, Speer a fost un om de formație pur tehnică. „Un tehnocrat modern, în sensul cel mai autentic al expresiei din zilelor noastre, un personaj cu o educație strict tehnică”, după cum l-a caracterizat Paul E. Michelson, adăugând că a fost „înalt calificat, dar incomplet educat”. Istoricul american consideră că Speer „nu a avut nicio problemă în a folosi munca prizonierilor de război în fabricile de armament ale Germaniei fasciste tocmai fiindcă din educația sa au lipsit științele umaniste”. Trimițând la interviuri și biografii ale lui Speer, Paul E. Michelson a demonstrat cum „un tânăr strălucit din punct de vedere academic, tehnic, produs al unei școli care nu i-a oferit alte valori, nu s-a împiedicat de virtuțile clasice: umanismul, etica, morala”. Conferențiarul a adus în discuție argumentul lui Speer, conform căruia acesta s-ar fi simțit bine, ca „înalt funcționar al statului”, într-un sistem politic unde deciziile nu erau puse în discuție și din care lipsea orice abordare critică. „Putin, Saddam Hussein, Kim-Jong Un sau chiar Trump… Câți dintre voi și-ar dori ca ei să ia marile decizii în locul vostru”, a întrebat, retoric, Paul E. Michelson. „O educație specializată, bazată numai pe știință, nu este deloc educație. Deci, să reduci numărul de ore în care se predau științe umaniste la școală, cum sunt: istoria, filosofia, muzica, artele plastice, nu este educație. Dacă reducem nivelul de instruire în istorie și alte discipline umaniste, în secolul XXI, vom plăti un preț mare. Când vrem să reducem numărul de ore alocat materiilor umaniste trebuie să ne întrebăm: «Vrem oare mai mulți Albert Speer care să conducă societatea noastră?»”, a avertizat oaspetele Universității din Oradea.

Paul E. Michelson a pledat pentru „alfabetizarea culturală”, subliniind că absolvenții trebuie să posede un set larg de cunoștințe, informații și perspective de bază, toate acestea făcând dintr-un om o persoană care se poate considera educată. „A știi ceea ce probabil știu și alți, la fel ca și a înțelege cum gândesc alții, e crucial pentru o comunicare eficientă”, susține profesorul american. „Muzica, filosofia, arta, istoria etc. sunt lucrurile care ne fac oameni”, a subliniat Paul E. Michelson, adăugând că „educația liberală este o oportunitate de a deveni oameni întregi și de a descoperii frumusețea adevărată a lumii în care trăim”.

„Dacă nu ești de acord cu importanța istoriei pentru educația secolului XXI, atunci poate vei merita cultura pe care o ai. Ești responsabil pentru un viitor care nu merită trăit. Istoricii sunt un fel de ghizi turistici ai trecutului. Dacă nu mai avem ghizi pentru trecut, este puțin probabil să avem cultură în viitor”, a încheiat profesorul Paul E. Michelson.

Oaspetele Universității din Oradea a primit, din partea conducerii acesteia, o plachetă omagială care, așa cum a afirmat prorectorul instituției academice, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, este un semn al aprecierii și recunoștinței pentru „omul de știință pasionat de istoria românilor, cunoscător al limbii române și iubitor al României”.

Istoricul Paul E. Michelson  se află la Oradea cu prilejul unei serii de conferințe pe care le va susține România, la: Arad, Deva, Iași și București.

*

Paul E. Michelson are un doctorat în istorie, la Universitatea Indiana, Bloomington. A fost de trei ori bursier „Fulbright” în România. Cartea sa, Romanian Politics, 1859-1871: From Prince Cuza to Prince Carol (Politica românească, 1859-1871: De la principele Cuza la principele Carol) (1998), a fost descrisă de „Choice Magazine” drept „o remarcabilă carte academică”, fiind distinsă cu Premiul „Bălcescu”, din partea Academiei Române, în anul 2000. Paul E. Michelson este membru de onoare al institutelor de istorie ale Academiei Române de la: Iași, București și Cluj. Între 2006 și 2009, profesorul Michelson a fost președinte și secretar-redactor al „Societății de Studii Românești”. Timp de zece ani a fost secretar al „Conferinței de credință și istorie”, iar în prezent este membru al consiliului de conducere al „C.S. Lewis and Kindred Spirits Society” din Europa Centrală și de Est. Domeniile sale de interes și expertiză includ istoriografia, istoria României în secolele XIX-XXI, revoluțiile din 1848, societățile totalitare și post-totalitare, istoria Veneției, opera lui C.S. Lewis ori J.R.R. Tolkien și grupul de discuții literare „Inklings”

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Arhivă

Tag-uri Populare

Group 6 CopyCreated with Sketch.

More Information?

Fill out your details and we will get back to you as soon as possible.