SENSEScape – echipa câștigătoare a concursului INSECTOPIA la Universitatea din Oradea
27 mai 2025 2025-05-27 9:35SENSEScape – echipa câștigătoare a concursului INSECTOPIA la Universitatea din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea i-a primit luni, 26 mai 2025, pe concurenții competiției INSECTOPIA, organizată sub patronajul alianței academice EU GREEN.
SENSEScape, echipa câștigătoare, va pleca, săptămâna viitoare la Jarandilla, în Spania, pentru a participa la Festivalul european INSECTOPIA.
Prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, coordonatoarea concursului EU GREEN la Universitatea din Oradea, le-a spus celor prezenți; concurenți, susținători ai acestora și cadre didactice, că INSECTOPIA este un proiect care își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață din campusurile universitare, să susțină biodiversitatea și implicarea cetățenilor pentru crearea de comunități sustenabile, prin realizarea unor habitate favorabile pentru insecte. Prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa a ținut să remarce implicarea deosebită în organizarea concursului INSECTOPIA a ș. l. dr. Silviu Medeșan. De altfel, universitarul de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, va însoți echipa Universității din Oradea în tabăra de la Jarandilla – Spania, la care vor participa câștigătorii competiției din toate cele nouă universități membre EU GREEN.

Juriul, format din cadre didactice ale Universității din Oradea, a selectat pentru etapa finală trei proiecte propuse de studenți:
- Flight fot the future: Jambor Zsolt, Lorena Pintea și Timeea Muntean.
- Butterflies, the colorful pollinators: Ariana Manole, Adelina Manole și Antonio Tulvan.
- SENSEScape: Ioana Moca, Rareș Muntean și Alessandra Maria Stoica.

Declarați câștigători, membrii echipei SENSEScape au prezentat un proiect complex a cărui idee a pornit de la reabilitatea unei clădiri din campusul universității, anume Casa Subofițerilor. Cei trei studenți propun ca, pe terasele cochetei vile ridicată la începutul secolului XX, să fie amenajat un spațiu prietenos atât pentru insecte cât și pentru oameni. Acesta ar urma să găzduiască structuri modulare accesibile insectelor polenizatoare dar și oamenilor, plante bogate în polen, bănci dedicate studiului ori socializării. „Ceea ce am propus noi este o experiență multisenzorială, care este deopotrivă: olfactivă, vizuală și tactilă”, au afirmat cei din echipa SENSEScape.

„Proiectele studenților orădeni au fost apreciate deja în cadrul EU GREEN și, desigur, ne-am dori ca ele să fie transpuse în practică. Campusul Universității din Oradea este unul deosebit de generos, cu o diversitate floristică foarte bogată și cu potențial de a atrage insecte”, a afirmat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa. Directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe a mai spus că își dorește ca, în viitor, proiectul INSECTOPIA să atragă studenți de la cât mai multe facultăți dar și elevi din licee, care să contribuie la conștientizarea importanței capitale pe care insectele o au pentru viața pe Pământ, prin dezvoltarea de noi habitate favorabile polenizatorilor, dar și prin lucrări de artă plastică ori literatură.
Toți studenții orădeni participanți la concursul EU GREEN INSECTOPIA au primit premii de participare din partea organizatorilor.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea