Unicamp Preloader

„Vivat Europa!” – Universitatea din Oradea a marcat Ziua Europei - Universitatea din Oradea

„Vivat Europa!” – Universitatea din Oradea a marcat Ziua Europei

2 9 mai mic
Știri

„Vivat Europa!” – Universitatea din Oradea a marcat Ziua Europei

Conferința: „Europe between identity and otherness: Chalenges of integration in the digital era”, susținută de prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft, cu ocazia zilei de 9 Mai – Ziua Europei, a fost o adevărată infuzie de înțelepciune politică și optimism. Evenimentul, la care au participat cadre didactice, studenți și elevi, de la Universitatea din Oradea și de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, a avut loc vineri – 9 mai 2025, în sala de conferințe a Bibliotecii universității.

Discursul prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft, directorul Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC) a fost susținut în limba engleză, având două teme principale: semnificația zilei de 9 Mai și sensul apartenenței europene în zilele noastre.

„Azi sărbătorim: pacea, unitatea și diversitatea”, a spus, în deschidere, prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft, subliniind faptul că europenii sunt reprezentați, mai cu seamă, de valorile comune pe care le împărtășesc. „Uniunea Europeană înseamnă: demnitate umană, libertate, democrație, egalitate, domnia legii, participare politică, drepturi civile, dar și responsabilitate”, i-a avertizat prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft pe elevi și pe studenți.

Vorbitorul i-a provocat pe cei prezenți să își răspundă la întrebarea dacă pot aparține, simultan, mai multor culturi. Răspunsul a fost că „într-o comunitate tot mai globalizată, indivizii navighează printre culturi, experiențele îmbogățindu-le viața și cunoștințele. Nu e o contradicție, ci o reflecție a evoluției noastre. Decât să alegem să aparținem unei singure culturi, putem alege să integrăm culturi diverse. Curiozitatea față de celălalt deschide calea spre empatie. Colaborând câștigăm în dialog, experiență și inovare”, a spus prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft. Universitarul orădean a pledat pentru o societate sănătoasă, bazată pe educație deschisă și incluzivă.

Referindu-se la noile tehnologii, directorul Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, al FIRISPSC a afirmat că „Tehnologiile digitale trebuie să servească pe toată lumea într-un mod corect. Depinde de noi cât de conștient și de critic ne raportăm la informația din mediul digital”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft. Ea s-a mai întrebat cum protejăm dreptul fundamental la liberă exprimare, fără a-i expune pe cetățeni la discursul urii. Educația, activismul civic, alfabetizarea digitală și voluntariatul sunt, în opinia prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft, câteva dintre antidoturile pe care orice european le are la îndemână pentru a combate: xenofobia, discriminarea, ura, izolaționismul.

Elevii, studenții și dascălii prezenți au dialogat cu prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft. Unele din întrebările des apărute în discuție fiind legate de limitele incluziunii, respectiv cât de mult putem și trebuie să-i integrăm pe imigranții sosiți din afara Europei.

La finalul conferinței sale, prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft și-a exprimat speranța că aceasta n-a fost ultima zi în care românii sărbătoresc Uniunea Europeană și a exclamat: „Vivat Europa”.

Evenimentul, desfășurat cu sprijinul organizațiilor studențești, și-a propus să marcheze, de asemenea, și Ziua EU GREEN – alianță academică europeană la care și Universitatea din Oradea este parte.

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Arhivă

Tag-uri Populare

Group 6 CopyCreated with Sketch.

More Information?

Fill out your details and we will get back to you as soon as possible.