Caută
Despre instituție
Despre noi
16 martie 2021 2025-03-20 16:11Despre noi
A fi student la Universitatea din Oradea înseamnă acces la educație și cercetare, la un standard înalt de calitate, într-un context național și internațional de dezvoltare socială, profesională și, nu în ultimul rând, intelectuală.
Universitatea din Oradea, componentă importantă a comunității orădene, își propune, să contribuie la dezvoltarea socială, economică și culturală a orașului. Universitatea din Oradea și orașul ei există într-o legătură simbiotică. Este o instituție de învățământ superior de stat (publică) acreditată, având calificativul acordat de către ARACIS: GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT.
Deschisă în
Studenți
Rată de absolvire
Facultăți

Începând cu anul 2022, Universitatea din Oradea este partener EU GREEN, o alianță de universități europene și un proiect, în valoare de peste 14 milioane de euro. Alianțele universitare reprezintă ”clubul” cel mai select a ceea ce înseamnă cooperarea academică la nivel european.
Unul dintre scopurile cele mai importante ale universității este internaționalizarea. În scopul îndeplinirii misiunii sale, Universitatea din Oradea atrage, prin programele de studiu și domeniile extrem de variate, poziționându-se, astfel, în rândul celor mai bune instituții de învățământ superior din țară și din Europa, reușind să transmită, unui număr cât mai mare de studenți și profesori din întreaga lume, care este semnificația și importanța educației academice și a cercetării științifice, în general, și a celei desfășurate în cadrul acestei instituții academice, în particular.
Universitatea din Oradea întreține relații internaționale cu peste 350 de instituții de învățământ și cercetare din 40 de țări.
Pregătirea și educația academică oferită studenților se desfășoară în cadrul a 15 facultăți, unde, prin programe de studii de licență, master, doctorat și cursuri postuniversitare, se oferă un pachet complet de instruire în învățământul superior. În facultăți, activitatea instructiv-educativă este însoțită și îmbogățită de cercetarea științifică. Alături de performanțele profesionale și comportamentul moral, cercetarea științifică este criteriul prioritar de evaluare academică a personalului din învățământul superior.
1780
În anul 1780, a luat ființă, la Oradea, o „instituție superioară pentru învățământul filosofic”.
1788
Transformată în Facultate de Drept, în 1788, școala orădeană este cea mai veche facultate, nu numai de pe cuprinsul României actuale, ci și dintr-o vastă regiune a răsăritului european.
1923
În anul 1923, ca urmare a înființării celor două academii teologice orădene, viața universitară a orașului de pe Crișul Repede capătă noi dimensiuni. Academia de Drept, alături de cele două academii teologice, a mai făcut un pas, prin integrarea unei Facultății de Litere, pentru îndeplinirea unui deziderat mai vechi, existența unei Universități a Crișanei, la Oradea.
1 octombrie 1963
La 1 octombrie 1963, printr-un Ordin al Ministerului Învățământului, se înființează, în Oradea, un Institut Pedagogic de 3 ani, menit să suplinească penuria de cadre didactice din învățământul general. Noua instituție de învățământ superior orădean își începe activitatea cu două facultăți: Filologie și Matematică-Fizică, la care, din anul următor, se adaugă Facultatea de Istorie-Geografie și cea de Educație Fizică.
mai 1990
Pe temelia prestigioaselor tradiții universitare orădene, în mai 1990, printr-un decret al guvernului României, se înființa Universitatea Tehnică, redenumită apoi, Universitatea din Oradea, moment din care instituția a cunoscut o dezvoltare continuă spre ceea ce înseamnă universitatea de astăzi.
Aflat într-o continuă extindere și modernizare, patrimoniul Universității din Oradea asigură standarde înalte pentru desfășurarea procesului de învățământ, în concordanță cu cerințele ARACIS.
Baza materială a universității, destinată procesului instructiv-educativ și de cercetare, se constituie din:


Smart Campusul universitar (Campus I, II, III), se numără printre cele mai mari și frumoase campusuri universitare din România, în conformitate cu cerințele europene. La aceasta contribuie îmbinarea reușită dintre spațiile construite și parcul dendrologic, ce cuprinde foarte multe specii, unele dintre ele constituind adevărate rarități.
