Loading...
 
British EnglishRomână

Newsletter BPPCDI

 

Newsletter SPCDI 23/19.09.2024

1. Azi, 19.09.2023, incepând cu ora 16:00 va avea loc webinarul:

Fabrica Românească în Secolul XXI: Cele mai bune practici în digitalizare,

prezentând cele mai bune practici în digitalizarea zonelor de producție.

 Subiecte abordate:

  • Cele mai bune practici în digitalizare
  • Obstacolele la care să ne aștepăm când începem un proiect de digitalizare
  • Mentalitatea corectă în digitalizare
  • Cum asigurăm adopția soluțiilor de către personalul fabricii
  • Studiu de caz - Cum a decurs digitalizare pentru una dintre cele mai mari fabrici de ulei de floarea Soarelui din România.

Pentru a vă înscrie la webinar va rugăm sa accesați pagina dedicată evenimentului.



2. Alianța EU GREEN lansează al doilea apel de propuneri pentru programe intensive combinate (BIP), invitând profesori din toate cele nouă universități partenere să creeze experiențe educaționale inovatoare. BIP-urile sunt cursuri scurte care combină atât învățarea online, cât și cea la fața locului, menite să promoveze metode inovatoare de predare și să încurajeze dezvoltarea de cursuri transnaționale și multidisciplinare pentru studenții din cadrul alianței.

Următoarea sesiune de informare va avea loc în data de 23 septembrie. Pentru a participa vă rugăm să accesați pagina webinarului.

Mai multe detalii despre program puteți afla de pe pagina oficială destinată acestui apel.

 

Newsletter SPCDI 22/16.09.2024

UEFISCDI a lansat competiția
aferentă
Subprogramului 5.2.2 - Mobilități, Proiecte de mobilitate pentru cercetători, din cadrul PNCDI IV, Programul 5.2 - Resurse Umane,

subprogram prin care se poate solicita finanțare pentru:
participare la conferințe internaționale de prestigiu: există documente doveditoare care să ateste invitația/acceptarea lucrării științifice pentru prezentarea la conferință, pe numele aplicantului; lucrarea științifică are specificată apartenența instituțională în România a aplicantului (se atașează copie după forma în care lucrarea a fost acceptată ex. rezumat, lucrare în extenso, copie poster în format A4 etc);
stagii de pregătire: există documente doveditoare, pe numele aplicantului, care să ateste acceptul privind efectuarea stagiului de pregătire pentru înțelegerea/învățarea unei noi tehnici necesare utilizării unui echipament existent în instituția gazdă. Durata unui stagiu este de maxim 30 zile.
acces la infrastructuri/biblioteci/arhive/baze de date internaţionale, inexistente în România: există documente doveditoare, pe numele aplicantului, care să ateste acceptul privind accesul la infrastructura/biblioteci/arhive/baze de date internaţionale, inexistente în România. Durata unei deplasări este de maxim 30 zile.

Pentru detalii vă rugăm să consultați rezumatul acestui subprogram cat si documentu oficial complet.

 

Newsletter BPPCDI 21/11.06.2024

1. Un nou apel pentru proiecte complexe de cercetare, lansat în cadrul PCIDIF!

Autoritatea de Management pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat miercuri, 5 iunie 2024, ghidul Sprijin pentru proiecte de CDI pentru consorții tematice între parteneri publici-privați.

În cadrul acestui apel de proiecte se vor depune doar proiecte în parteneriat, sub formă de consorții formate din cel puțin: 3 IMM-uri și o organizație publică de cercetare. Consorțiul poate include mai multe IMM și organizații de cercetare publice sau private, atât timp cât cerința minimă privind parteneriatul public-privat a fost îndeplinită.

Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 140.000.000 euro.

Măsura 1.1.2 sprijinită în cadrul prezentului apel vizează proiecte complexe de CDI, care oferă soluții la probleme cu impact național, identificate prin procesul de descoperire antreprenorială (PDA – domeniile și subdomeniile de specializare inteligentă) și în concordanță cu obiectivele Green Deal. Vor fi susținute activități de CDI pe întregul traiect de la concept la piață (TRL2 –TRL9) prin consolidarea inițiativelor integrate, respectiv prin colaborări multiactor, cu scopul creării unor rețele performante de cercetare.

Depunerea proiectelor se va realiza pe platforma MySMIS2021 în perioada 28 iunie 2024, ora 10.00 - 27 august 2024, ora 17.00.

Descarcă documentele

 

2. PDD: Ghidul privind sprijinirea proiectelor dedicate conservării biodiversității, relansat în consultare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă (PDD), a relansat în consultare publică Ghidul Solicitantului pentru sprijinirea proiectelor dedicate conservării biodiversității pentru a îndeplini cerințele directivelor de mediu – proiecte noi

Descarcă documentele

Propunerile și sugestiile publicului pot fi trimise la sediul din Șos. București-Ploiești, nr. 1 – 1B, Victoria Office – intrarea str. Menuetului, nr. 7, București, sector 1 și/sau pe adresa de email: secretariat.dgpim at mfe.gov.ro, în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentului anunț.

 

Newsletter BPPCDI 20/3.06.2024

1. Centrul Academic Bavarez pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est BAYHOST organizează workshop-ul Med Tech, în perioada 27-28 iunie 2024, la universitatea Ostbayerische Technische Hochschule (OTH) din Regensburg, Germania.
Evenimentul are ca scop inițierea cooperării interuniversitare științifice, în medicină, tehnologie medicală, inteligență artificială în medicină și sănătate. Pe site-ul BAYHOST poate fi găsită agenda preliminarp, care conține subiectele propuse de cercetătorii bavarezi.
Participarea la eveniment este gratuită. În măsura posibilităților, poate fi oferită cazare gratuită, pentru un număr limitat de participanți. Termenul de depunere a aplicațiilor este 15 iunie 2024.


2. Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO) a lansat apelul de proiecte ”Primul student din familie”. Acest apel este unul competitiv, finanțat din Prioritate: P06 „Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație“. Obiectivul acestuia este „Promovarea accesului egal la educație și formare de calitate și favorabile incluziunii, precum și a absolvirii acestora, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educația și îngrijirea timpurie, continuând cu educația și formarea generală și profesională până la învățământul terțiar, precum și educația și învățarea în rândul adulților, inclusiv prin facilitarea mobilității în scopul învățării pentru toți și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități (FSE+) “.
Transmiterea cererilor de finanțare se poate până în data de 17.06.2024, ora 16:00.


3. Cea de-a doua Contribuție Elvețiană în România a lanasat în cadrul Programului Cercetare instrumentul de finanțare - MAPS: Multilateral Academic Projects prin care cercetetătorii din Elveția și colegii lor din Bulgaria, Croația, Polonia, România și Ungaria implementează Proiecte Comune Multilaterale de Cercetare, de interes pentru părțile implicate.
Propunerile de proiecte implică un parteneriat format dintr-o instituție din România, alături de o instituție din Elveția și cel puțin una din instituțiile gazdă eligibile din celelalte țări implicate în program (Bulgaria, Croația, Polonia și Ungaria).
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte de către responsabilul de proiect din Elveția, pe platforma mySNSF, este 1.07.2024.
Platforma pentru depunerea documentelor solicitate responsabilului de proiect din România este disponibilă la adresa www.uefiscdi-direct.ropână la data de 3.07.2024 (ora 16:00).


4. Universitatea din Oradea prin Facultatea de Medicină și Farmacie a devenit membru în proiectul international DIGI4Care, un proiect ambițios, care își propune să revoluționeze asistența medicală în regiunea Dunării prin inovație și tehnologii digitale.

Proiectul DIGI4Care este finanțat prin programul transnațional Interreg pentru regiunea Dunării și își propune să creeze platforme mai eficiente de cooperare transnațională, cu accent pe integrarea teritorială, economică și socială a țărilor participante.
Proiectul reunește 12 parteneri din 8 țări, cu scopul de a dezvolta soluții comune care să abordeze provocările cheie din domeniul sănătății și să reducă decalajul existent pe planul tehnologiilor digitale.
Centrul de Formare pentru Managementul Serviciilor de Sănătate al Universității Semmelweis din Budapesta, în calitate de leader de proiect a organizat întâlnirea de inițiere a proiectului, unde s-au adunat experți din următoarele țări Austria, Cehia. Slovacia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovnia, Ucraina, Ungaria și România.

 

Newsletter BPPCDI 19/29.02.2024

1. Competiția Burse de cercetare "Stefan Odobleja" din cadrul programului PNCDI IV, având ca scop "Stimularea performanțelor în activitatea de cercetare a tinerilor doctoranzi și postdoctoranzi români, prin creșterea numărului de burse de cercetare acordate pe bază de competiție, de către programe existente, recunoscute la nivel internațional." este deschisă. Detalii puteți găsi aici.

2. Lista competițiilor deschise din cadrul programului UEFISCDI - PNCDI IV o puteți găsi aici.
3. Vă invităm să trimiteți lucrările dumneavoastră pentru Competiția de fotografie organizată în EU GREEN. Perioada în care puteți trimite lucrările se încheie în 15 martie. Mai multe detalii găsiți pe site-ul dedicat acestei competiții.

 

Newsletter BPPCDI 18/02.02.2024

A fost lansată competiția ”Centre de Excelență”, din cadrul PNCDI IV, cu un buget de 1.600.000.000 lei, aprobată prin Ordinul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării nr. 20371/30.01.2024. Aceasta urmărește consolidarea unor poli de excelență ce vor asigura dezvoltarea domeniilor științifice, cât și rezolvarea de probleme societale.

Se finanțează un număr de max. 20 Centre de Excelență, repartizate la nivelul fiecărui domeniu din Agenda Strategică de Cercetare, astfel:

  • Digitalizare, industrie și spațiu - max. 5;
  • Climă, energie și mobilitate - max. 3;
  • Hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu - max. 4;
  • Sănătate - max. 4;
  • Cultură, creativitate și societate incluzivă - max. 2;
  • Securitate civilă pentru societate - max. 2.
Bugetul pentru un proiect este de min. 50.000.000 lei și max. 100.000.000 lei. Finanțarea solicitată de la bugetul de stat pentru un proiect trebuie să reflecte costurile reale de cercetare, specifice domeniului.

Proiectele se vor derula pe o perioadă de 60 luni.

Detalii privind condițiile de participare și implementare, criteriile de eligibilitate, procesul de evaluare sunt disponibile în pachetul de informații ce poate fi accesat la adresa: https://uefiscdi.gov.ro/centre-de-excelenta-coex.

Platforma pentru depunere on-line a cererilor de finanțare este disponibilă începând cu data de 19 februarie 2024 la adresa: http://uefiscdi-direct.ro.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 22 aprilie 2024, ora 16:00.

 

Newsletter BPPCDI 17/30.01.2024

1. A fost lansată competiția Gala Cercetării Românești – Ediția 2024. Aceasta este organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pentru 11 domenii științifice, cu scopul de a recunoaște și a premia excelența în cercetare:

  • Științe inginerești – Premiul “Henri Coandă”;
  • Matematică și informatică – Premiul “Grigore Constantin Moisil“;
  • Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul “Grigore Cobălcescu”;
  • Științele vieții – Premiul “George Emil Palade”;
  • Chimie – Premiul “Raluca Rîpan”;
  • Energie și materiale avansate – Premiul “Nicolae Vasilescu Karpen”;
  • Fizică – Premiul “Șerban Țițeica”;
  • Biotehnologii – Premiul “Gheorghe Ionescu-Șișești”;
  • Științe umaniste – Premiul “Dimitrie Cantemir”;
  • Medicină – Premiul “Ana Aslan”;
  • Științe sociale și economie – Premiul “Mattei Dogan”.

Detaliile despre competiție, Regulamentul de Organizare și Funcționare, precum și condițiile de eligibilitate sunt disponibile la adresa https://www.mcid.gov.ro/gala-cercetarii-romanesti.

2. Serviciul de Cooperare și Acțiune Culturală al Ambasadei Franței în România oferă burse la trei niveluri diferite: masterat, doctorat în cotutelă sau în co-directiune și postdoctorat (pentru cercetători).

Apelul la candidaturi este deschis până pe 4 martie 2024 și este publicat pe site-ul Institutului Francez din România. Dosarele de candidatura trebuie să fie depuse utilizând formularul pentru fiecare nivel, care poate fi accesat prin intermediul următorului link:

https://institutfrancais.ro/bucuresti/bourses-france-excellence-roumanie-bourses-du-gouvernement-francais/#/


3. Până pe data de 15 februarie 2024, ora 16:00, pot fi despuse propunerile de proiecte în cadrul competiției deschise ”Proiect experimental demonstrativ”, organizată în cadrul Programului 5.7 - Parteneriat pentru Inovare, Subprogramul 5.7.1 – Parteneriate pentru competitivitate, PNCDI IV.
Propunerea de proiect poate fi depusă de o organizație de cercetare (de drept public sau privat), împreună cu o întreprindere care derulează activități de cercetare-dezvoltare și prezintă  un concept formulat de tehnologie/demonstrator experimental de laborator cu un nivel de maturitate tehnologică TRL 2/3 ce se concretizează într-un demonstrator experimental de laborator/tehnologie validată în laborator cu un nivel de maturitate tehnologică TRL 3/4.
Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de max. 750.000 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată în acest sens.
Propunerile de proiecte se depun prin intermediul platformei on-line www.uefiscdi-direct.ro, nefiind necesară depunerea şi în format tipărit.

4. Competiția pentru instrumentul de finanțare ”Proiect de transfer la operatorul economic” este deschisă până pe data de 16 februarie 2024, ora 16:00, fiind organizată în cadrul Programului 5.7 - Parteneriat pentru Inovare, Subprogramul 5.7.1 – Parteneriate pentru competitivitate, PNCDI IV.
Propunerea de proiect poate fi depusă de o întreprindere care are în obiectul său de activitate cercetarea și dezvoltarea, în parteneriat cu cel puţin o organizaţie de cercetare (de drept public sau privat). Se pornește de la o tehnologie validată în condiţii de laborator/relevante de funcţionare (TRL 4/5), pentru a se ajunge la o tehnologie demonstrată din punct de vedere al funcţionalităţii în mediul industrial (TRL 6).
Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de max. 1.500.000 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată în acest sens.
Propunerile de proiecte se depun prin intermediul platformei on-line www.uefiscdi-direct.ro nefiind necesară depunerea şi în format tipărit.

 

Arhiva